• linkedin
 • instagram
sluiten openen
 • CABRIO
  CABRIO -

  Podiumoverkapping in het bos

 • CABRIO
  CABRIO -

  Podiumoverkapping in het bos

 • CABRIO
  CABRIO -

  Podiumoverkapping in het bos

CABRIO

In het openluchttheater ‘Cabrio’ in Soest worden sinds eind jaren negentig weer (theater)voorstellingen opgevoerd. In 2001 heeft de Gemeente Soest opdracht gegeven tot het realiseren van een podiumoverkapping om deze voorstellingen ook bij slecht weer door te kunnen laten gaan.

Op de prachtige locatie midden in de bossen nabij Soest is door Harmen Werkman een overkapping ontworpen die past binnen de natuurlijke context. Twee masten, benodigd om het membraan op hoogte te brengen, zijn in de bosrand geplaatst. Het membraan is indirect via kabels opgehangen en lijkt daardoor boven het podium te zweven. Een drukboog, uit koolstof- en glasvezelversterkt kunststof, hangt vrijelijk in het membraan en vergroot het effectieve oppervlak van de overkapping. Door het membraan aan de achterzijde van de tent niet direct tot op maaiveld af te spannen, ontstaat een natuurlijk decor.

Onder het membraan is een verlichtingsconstructie gehangen. Het frame volgt de dubbelgekromde omtrek van het membraan en is middels elektrische lieren op en neer te bewegen.

Specificaties

Klant:
Gemeente Soest
Opdrachtgever:
-
Architect:
Harmen Werkman
Uitvoerende partijen:
Buitink Technology
Jaartal:
2001-2002
Geleverde diensten:
architectonisch ontwerp, constructieve en bouwkundige uitwerking, projectcoördinatie en –management
Materialen:
pvc-gecoat polyester, koolstof- en glasvezel versterkt kunststof, duplex-gecoat staal, roestvast stalen gietstukken, roestvast stalen kabels
Oppervlak:
330 m2

Textiele architectuur projecten

De overkapping van een atrium, luifels, stadions… Tentech maakt deel uit van het bouwteam wanneer textiel en complexe geometrische vormen worden toegepast in nieuwe of bestaande architectuur. Vaak is dan sprake van een deelontwerp, waarbij we in samenspraak met architect, aannemer en opdrachtgever tot een optimale invulling komen.

Het ontwerp…

In onze ontwerpen staat sculpturale kwaliteit centraal in combinatie met zuivere detaillering. Maar in het ontwerpproces betrekken we uiteraard ook de eisen die de locatie en het gebruik aan de constructie stellen. Samen resulteert dat in sterke architectonische concepten waarin esthetiek hand in hand gaat met veiligheid in gebruik.

…en meer

Ons werk stopt niet bij het realiseren van het technisch ontwerp. Onze aandacht gaat uit naar alle aspecten van het ontwerp- en productieproces die van invloed zijn op textiele architectuur. Dit doen we door betrokken te zijn bij alle fasen van het ontwerptraject: van projectdefinitie, structuurontwerp, voorlopig ontwerp, technisch ontwerp, prijsvorming, uitvoeringsontwerp en nazorg. Supervisie over de productie, het vertalen van het ontwerp naar op maat gemaakte snijpatronen en verbindingen, het helpen vinden en selecteren van de juiste marktpartijen, maakt daar ook deel van uit. In onze visie is dit ‘modern vakmanschap’.

 Dienstverlening:

 • architectonisch ontwerp
 • constructief ontwerp
 • engineering
 • bouwkundige planuitwerking
 • projectmanagement
 • projectcoördinatie
 • onderzoek en ontwikkeling
^