• linkedin
 • instagram
sluiten openen
 • KMM
  KMM -

  Demontabele overkapping Beeldentuin, Kröller-Müller.

 • KMM
  KMM -

  Demontabele overkapping Beeldentuin, Kröller-Müller.

 • KMM
  KMM -

  Demontabele overkapping Beeldentuin, Kröller-Müller.

 • KMM
  KMM -

  Demontabele overkapping Beeldentuin, Kröller-Müller.

 • KMM
  KMM -

  Demontabele overkapping Beeldentuin, Kröller-Müller.

KMM

In een besloten competitie heeft Tentech een ontwerp gemaakt voor een demontabele overkapping van het evenemententerrein in de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In het ontwerp is het aspect tijdelijkheid, dat een proces van opbouwen en afbreken impliceert, benut om veranderingen in de overkapping aan te brengen. Door het gespannen membraan diagonaal te delen in verschillende segmenten kunnen paviljoens van verschillende grootte samengesteld worden. Op een regelmatig raster van funderingspunten kunnen de (kleinere) paviljoens vrij gepositioneerd worden. Door deze aanpasbaarheid kan het museum inspelen op het steeds wisselend gebruik (tijdelijke exposities, lezingen, concerten, etc.) en wijzigingen in de ruimtebehoefte.

Elk paviljoen bestaat uit een continu gespannen membraan dat wordt ondersteund door kolommen. In de randen ontbreken kolommen en worden de membranen met lange kabels gespannen waardoor ze boven het evenemententerrein lijken te zweven. Met lusvormige kabels worden de membranen  aan de kolommen bevestigd. De hoogpunten die zo ontstaan worden afgedekt met een transparant materiaal, zodat daglicht kan toetreden. In een ogenschijnlijk willekeurig patroon ontbreken de kolommen en wordt het membraan direct op de funderingspunten aangesloten. In deze laagpunten treedt frisse lucht binnen en wordt hemelwater afgevoerd. Door afwisseling van hoge en lage punten ontstaat een (amorfe) aaneenschakeling van gewelven. De laagpunten en gewelven bakenen in omvang en beleving steeds andere ruimtes af. De paviljoens kunnen gecomplementeerd worden met zijwanden, die beschutting en privacy bieden.

 

Specificaties

Klant:
-
Opdrachtgever:
Kröller-Müller Museum
Architect:
Harmen Werkman (Tentech bv)
Jaartal:
2007
Geleverde diensten:
vervaardiging van een schetsontwerp
Materialen:
pvc-gecoat polyester weefsel, aluminium kolommen, stalen aansluitdetaillering.
Oppervlak:
3456m2, 2304m2, 1296m2, 576m2, 144m2

Textiele architectuur projecten

De overkapping van een atrium, luifels, stadions… Tentech maakt deel uit van het bouwteam wanneer textiel en complexe geometrische vormen worden toegepast in nieuwe of bestaande architectuur. Vaak is dan sprake van een deelontwerp, waarbij we in samenspraak met architect, aannemer en opdrachtgever tot een optimale invulling komen.

Het ontwerp…

In onze ontwerpen staat sculpturale kwaliteit centraal in combinatie met zuivere detaillering. Maar in het ontwerpproces betrekken we uiteraard ook de eisen die de locatie en het gebruik aan de constructie stellen. Samen resulteert dat in sterke architectonische concepten waarin esthetiek hand in hand gaat met veiligheid in gebruik.

…en meer

Ons werk stopt niet bij het realiseren van het technisch ontwerp. Onze aandacht gaat uit naar alle aspecten van het ontwerp- en productieproces die van invloed zijn op textiele architectuur. Dit doen we door betrokken te zijn bij alle fasen van het ontwerptraject: van projectdefinitie, structuurontwerp, voorlopig ontwerp, technisch ontwerp, prijsvorming, uitvoeringsontwerp en nazorg. Supervisie over de productie, het vertalen van het ontwerp naar op maat gemaakte snijpatronen en verbindingen, het helpen vinden en selecteren van de juiste marktpartijen, maakt daar ook deel van uit. In onze visie is dit ‘modern vakmanschap’.

 Dienstverlening:

 • architectonisch ontwerp
 • constructief ontwerp
 • engineering
 • bouwkundige planuitwerking
 • projectmanagement
 • projectcoördinatie
 • onderzoek en ontwikkeling
^