• linkedin
 • instagram
sluiten openen
 • FRANEKER
  FRANEKER -

  Overkapping voor het stadsplein

 • FRANEKER
  FRANEKER -

  Overkapping voor het stadsplein

 • FRANEKER
  FRANEKER -

  Overkapping voor het stadsplein

FRANEKER

Als onderdeel van de herinrichting van de Franeker binnenstad is, in samenwerking met Architektenburo Klamer, een demontabele overkapping van de Breedeplaats gerealiseerd. De Breedeplaats vormt een schakel tussen een tweetal belangrijke winkelstraten en is daarmee bij uitstek geschikt als evenementenplein. Het wegneembare membraan biedt bescherming tegen regen en wind.

Twee op natuursteen sokkels geplaatste pylonen markeren de diagonaal over de Breedeplaats lopende route tussen beide winkelstraten. Tussen de kolommen is een kabelconstructie gespannen waaraan een pleinverlichting is opgehangen. De pylonen zijn de hoofddragers van de wegneembare tent. Met behulp van twee elektrische hijslieren kan het gehele membraan op hoogte worden gebracht. Tegelijkertijd worden per kolom twee tuikabels opgehesen. Deze tuien stabiliseren de pylonen bij aanwezigheid van de tent. Het membraan wordt op spanning gebracht vanuit een zestal getuide randmasten. Om een beschut binnenklimaat te realiseren is de membraanconstructie aan twee zijden uitgevoerd met gespannen wanden.

Met behulp van een vorkheftruck en een geïnstrueerde montagecrew kan de tentconstructie in 4-5 uur gemonteerd worden. Het membraan bestaat uit twee doekdelen die constructief en waterdicht gekoppeld worden. Omdat de membranen bij toepassing van staalkabels vanwege het gewicht nagenoeg onhandelbaar zouden worden bij de montage en demontage, zijn deze uitgevoerd met vectran rand- en doekversterkingen.

Specificaties

Klant:
Architectenburo Klamer
Opdrachtgever:
Gemeente Franekeradeel
Architect:
Architectenburo Klamer
Uitvoerende partijen:
.
Jaartal:
2003-2005
Geleverde diensten:
constructieve en bouwkundige planuitwerking
Materialen:
PVC gecoat polyester, thermisch verzinkt staal, gegalvaniseerde staalkabels, vectran banden
Oppervlak:
660m2

Textiele architectuur projecten

De overkapping van een atrium, luifels, stadions… Tentech maakt deel uit van het bouwteam wanneer textiel en complexe geometrische vormen worden toegepast in nieuwe of bestaande architectuur. Vaak is dan sprake van een deelontwerp, waarbij we in samenspraak met architect, aannemer en opdrachtgever tot een optimale invulling komen.

Het ontwerp…

In onze ontwerpen staat sculpturale kwaliteit centraal in combinatie met zuivere detaillering. Maar in het ontwerpproces betrekken we uiteraard ook de eisen die de locatie en het gebruik aan de constructie stellen. Samen resulteert dat in sterke architectonische concepten waarin esthetiek hand in hand gaat met veiligheid in gebruik.

…en meer

Ons werk stopt niet bij het realiseren van het technisch ontwerp. Onze aandacht gaat uit naar alle aspecten van het ontwerp- en productieproces die van invloed zijn op textiele architectuur. Dit doen we door betrokken te zijn bij alle fasen van het ontwerptraject: van projectdefinitie, structuurontwerp, voorlopig ontwerp, technisch ontwerp, prijsvorming, uitvoeringsontwerp en nazorg. Supervisie over de productie, het vertalen van het ontwerp naar op maat gemaakte snijpatronen en verbindingen, het helpen vinden en selecteren van de juiste marktpartijen, maakt daar ook deel van uit. In onze visie is dit ‘modern vakmanschap’.

 Dienstverlening:

 • architectonisch ontwerp
 • constructief ontwerp
 • engineering
 • bouwkundige planuitwerking
 • projectmanagement
 • projectcoördinatie
 • onderzoek en ontwikkeling
^