• linkedin
 • instagram
sluiten openen
 • ISLAZUL
  ISLAZUL -

  ETFE luchtkussendak

 • ISLAZUL
  ISLAZUL -

  ETFE luchtkussendak

 • ISLAZUL
  ISLAZUL -

  ETFE luchtkussendak

 • ISLAZUL
  ISLAZUL -

  ETFE luchtkussendak

ISLAZUL

In de Spaanse hoofdstad Madrid heeft L35 Arquitectos de shopping mall Islazul ontworpen. Tentech is bij het project betrokken als adviseur van het 10.000 m2 grote, lichtgewicht ETFE-luchtkussendak. Transparante luchtkussens in combinatie met de lichtgewicht draagconstructie zorgen dat daglicht optimaal door kan dringen tot het winkelende publiek. Een combinatie waarmee eenvoudig ingespeeld kan worden op de door de architect bepaalde vrije vorm van het atriumdak.

In het atriumdak in Islazul worden de ETFE-luchtkussens ondersteund door een uiterst lichtgewicht draagconstructie. Deze gewichtsbeperking is mogelijk door een constructieve wisselwerking tussen de staal- en ETFE-folieconstructie. Voorgespannen boogliggers ondersteunen de luchtkussens, die op hun beurt de stalen spanten stabiliseren. Extra gordingen voor zijdelingse stabiliteit zijn daardoor niet nodig. De (voor)spankrachten worden hoofdzakelijk intern in het dak overgedragen. Een zware en dure ondersteuningsconstructie is niet nodig.

Het weglaten van de gordingen vereist een vooruitstrevend veiligheidsconcept. Immers wanneer één van de luchtkussens, om wat voor reden ook, zal bezwijken heeft dit gevolgen voor de stabiliteit van de dakconstructie. Gesteld is dat de stalen liggers (sterk) mogen vervormen, maar niet bezwijken of neervallen. Anders dan bij starre constructies laten ETFE-luchtkussens deze vormveranderingen toe. Daarom kan gerekend worden met hogere vervormingen en zijn uiteindelijke lichtere liggers mogelijk. Het concept is veilig omdat geen zware elementen naar beneden kunnen vallen. Na vervorming buigen de liggers elastisch terug in de oorspronkelijke positie.

Het atriumdak volgt de gebogen lijnen van de plattegrond van de passage. De overspanningen van de boogliggers en luchtkussens variëren mee, waardoor ook in de derde dimensie een golvend dak wordt verkregen. Dit betekent dat vrijwel geen boogspant of luchtkussen identiek is aan een ander. Met behulp van computersoftware heeft Tentech de complexe luchtkussenvormen vertaald in tweedimensionale snijpatronen, waardoor in het productieproces op eenvoudige wijze met de vormvrijheid is omgegaan.

Specificaties

Klant:
-
Opdrachtgever:
IASO
Architect:
L35 Arquitectos
Jaartal:
2006-2007
Geleverde diensten:
constructief advies, begeleiding van materiaalproeven, vormbepaling luchtkussen, vervaardigen van snijpatronen
Materialen:
ETFE-folie
Oppervlak:
10.000m2

Textiele architectuur projecten

De overkapping van een atrium, luifels, stadions… Tentech maakt deel uit van het bouwteam wanneer textiel en complexe geometrische vormen worden toegepast in nieuwe of bestaande architectuur. Vaak is dan sprake van een deelontwerp, waarbij we in samenspraak met architect, aannemer en opdrachtgever tot een optimale invulling komen.

Het ontwerp…

In onze ontwerpen staat sculpturale kwaliteit centraal in combinatie met zuivere detaillering. Maar in het ontwerpproces betrekken we uiteraard ook de eisen die de locatie en het gebruik aan de constructie stellen. Samen resulteert dat in sterke architectonische concepten waarin esthetiek hand in hand gaat met veiligheid in gebruik.

…en meer

Ons werk stopt niet bij het realiseren van het technisch ontwerp. Onze aandacht gaat uit naar alle aspecten van het ontwerp- en productieproces die van invloed zijn op textiele architectuur. Dit doen we door betrokken te zijn bij alle fasen van het ontwerptraject: van projectdefinitie, structuurontwerp, voorlopig ontwerp, technisch ontwerp, prijsvorming, uitvoeringsontwerp en nazorg. Supervisie over de productie, het vertalen van het ontwerp naar op maat gemaakte snijpatronen en verbindingen, het helpen vinden en selecteren van de juiste marktpartijen, maakt daar ook deel van uit. In onze visie is dit ‘modern vakmanschap’.

 Dienstverlening:

 • architectonisch ontwerp
 • constructief ontwerp
 • engineering
 • bouwkundige planuitwerking
 • projectmanagement
 • projectcoördinatie
 • onderzoek en ontwikkeling
^