• linkedin
 • instagram
Home - Textiele architectuur - UITZICHTTOREN
sluiten openen
 • UITZICHTTOREN
  UITZICHTTOREN -

  Holmers Halkenbroek, Amen

 • UITZICHTTOREN
  UITZICHTTOREN -

  Holmers Halkenbroek, Amen

 • UITZICHTTOREN
  UITZICHTTOREN -

  Holmers Halkenbroek, Amen

 • UITZICHTTOREN
  UITZICHTTOREN -

  Holmers Halkenbroek, Amen

UITZICHTTOREN

In natuurontwikkelingsgebied Holmers Halkenbroek realiseerde Tentech een 23 meter hoge, houten uitzichttoren. Met dit uitstapje uit de membranenwereld won Tentech de Houtinnovatieprijs 2006.

De hoofddraagconstructie van de uitzichttoren is volledig opgebouwd uit dunningshout. Dit hout is afkomstig van jonge bomen die tijdens de houtproductie ten gunste van andere boomstammen gerooid worden. Door het dunningshout voor te spannen is het rondhout als bouwmateriaal geschikt gemaakt.

De geometrie van de toren wordt beschreven door een omwentelingshyperboloïde. Deze vorm komt tot stand door rotatie van rechte liggers om een lengteas. De stalen knooppunten die de houtstaven met elkaar verbinden, zijn hierdoor in hoge mate gestandaardiseerd. De knooppunten zijn zo gedetailleerd, dat de niet verduurzaamde rondhouten staven eenvoudig vervangen kunnen worden. De europees houten vloeren hangen in de hoofddraagconstructie; de trappen en balustrades zijn gematerialiseerd in thermisch verzinkt staal.

Met het bouwsysteem van staven en knooppunten is het mogelijk allerlei andersoortige ruimtelijke (vakwerk) constructies te bouwen.

Specificaties

Klant:
Dienst Landelijk Gebied Regio Noord
Opdrachtgever:
Staatsbosbeheer Regio Noord
Architect:
Tentech, Peter de Vries
Jaartal:
2005
Geleverde diensten:
architectonisch en constructief ontwerp, constructieve en bouwkundige planuitwerking, directievoering
Materialen:
dunningshout (inlands lariks), europees eiken, thermisch verzinkt staal
Oppervlak:
44m2

Textiele architectuur projecten

De overkapping van een atrium, luifels, stadions… Tentech maakt deel uit van het bouwteam wanneer textiel en complexe geometrische vormen worden toegepast in nieuwe of bestaande architectuur. Vaak is dan sprake van een deelontwerp, waarbij we in samenspraak met architect, aannemer en opdrachtgever tot een optimale invulling komen.

Het ontwerp…

In onze ontwerpen staat sculpturale kwaliteit centraal in combinatie met zuivere detaillering. Maar in het ontwerpproces betrekken we uiteraard ook de eisen die de locatie en het gebruik aan de constructie stellen. Samen resulteert dat in sterke architectonische concepten waarin esthetiek hand in hand gaat met veiligheid in gebruik.

…en meer

Ons werk stopt niet bij het realiseren van het technisch ontwerp. Onze aandacht gaat uit naar alle aspecten van het ontwerp- en productieproces die van invloed zijn op textiele architectuur. Dit doen we door betrokken te zijn bij alle fasen van het ontwerptraject: van projectdefinitie, structuurontwerp, voorlopig ontwerp, technisch ontwerp, prijsvorming, uitvoeringsontwerp en nazorg. Supervisie over de productie, het vertalen van het ontwerp naar op maat gemaakte snijpatronen en verbindingen, het helpen vinden en selecteren van de juiste marktpartijen, maakt daar ook deel van uit. In onze visie is dit ‘modern vakmanschap’.

 Dienstverlening:

 • architectonisch ontwerp
 • constructief ontwerp
 • engineering
 • bouwkundige planuitwerking
 • projectmanagement
 • projectcoördinatie
 • onderzoek en ontwikkeling
^