ZEP

In Middelburg is het ZEP Vrijetijdspark gerealiseerd. In het vrijetijdspark kun je dansen, sporten, eten, winkelen en zelfs leren. Belangrijk onderdeel in dit door Nio Architecten ontworpen cluster van gebouwen zijn de amorf gevormde membraanluifels. De luifels verbinden de verschillende bouwdelen en fungeren daarbij als droogloop voor de parkbezoekers.

De verschillende luifels kennen allemaal een vergelijkbare constructieve opbouw. Gelamineerd houten liggers steken uit de bouwvolumes en ondersteunen 3d-gekromde randliggers. Aan de gevelzijde is een enkelgekromde gootligger opgenomen. De pvc-gecoate polyester membranen zijn over de spanten en tussen de goot- en randligger gespannen. Het membraan volgt vloeiend de krommingen van de ondersteuning, waardoor de amorfe luifelvorm ontstaat.

Ondanks de complexe vorm van de luifel zijn veel aansluitdetails gestandaardiseerd. Alle aansluitingen op de goot- en de dubbelgekromde randligger zijn identiek. Hierdoor en door gebruik te maken van slimme technieken is het gelukt om op een kostenneutrale wijze een complex gevormde blikvanger te realiseren.