Home - Membraan architectuur als verbinding met de natuur

Membraan architectuur als verbinding met de natuur

Membraan architectuur biedt vele interessante mogelijkheden om organische vormgeving en praktische architectuur te combineren. Bij membraan architectuur is er sprake van (zeil)doeken die als verbindende elementen dienen. Het eerste gebouw in Nederland dat volledig uit tentdoek is opgebouwd, is de Andreas, Petrus en Paulusparochie in Maassluis. Er is een dubbellaags, geïsoleerd systeem van membraan architectuur gebruikt om dit zeer complexe bouwwerk te kunnen realiseren.

Bij membraan architectuur worden membraanschalen doorsneden met gevels, die zijn opgebouwd uit geëxtrudeerde kunststofpanelen. Met een elastische membraanverbinding wordt de waterdichting tussen schalen en gevels gerealiseerd.

Membraan architectuur als verbinding met de natuur

Op een prachtige locatie midden in de bossen bij Soest worden in het openluchttheater Cabrio theatervoorstellingen opgevoerd. Harmen Werkman, architect en mede-eigenaar van Tentech, heeft een overkapping ontworpen die past bij de natuurlijke omgeving. Het membraan is hier indirect via kabels boven het podium gehangen, waardoor de overkapping de illusie wekt dat het boven het podium zweeft. Ook is er onder het membraan een verlichtingsconstructie gehangen. Door het gebruik van elektrische lieren, is het mogelijk om het membraan naar boven en beneden te verplaatsen.

Membraan architectuur: Een organische vanzelfsprekendheid

In de Belgische stad Bree is het busstation van de scholencampus voorzien van een ruimtelijk gevlochten staalconstructie. Binnen deze constructie is een membraan gespannen. De inzet van membraan architectuur biedt de scholieren en bezoekers van de campus schaduw en bescherming tegen regen. Daarnaast vormt de overkapping het centraal gelegen herkenningspunt in het gebied.

Membraan architectuur kan de ideale oplossing zijn om natuur en architectuur te combineren. Door de organische vormen biedt een membraanconstructie een overkapping die in dienst staat van de locatie, zonder afbreuk te doen aan de prachtige natuur.

Neem voor vragen over het ontwerpen of realiseren van membraan architectuur contact op met Tentech. Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 30 252 18 69 en uiteraard ook per e-mail: office@tentech.nl.