• linkedin
  • instagram
Home - Festivals en evenementen - GROWING PAVILION
sluiten openen
  • GROWING PAVILION
    GROWING PAVILION -

    Biobased at DDW 2019

  • GROWING PAVILION
    GROWING PAVILION -

    Biobased at DDW 2019

  • GROWING PAVILION
    GROWING PAVILION -

    Biobased at DDW 2019

  • GROWING PAVILION
    GROWING PAVILION -

    Biobased at DDW 2019

  • GROWING PAVILION
    GROWING PAVILION -

    Biobased at DDW 2019

GROWING PAVILION

Tentech heeft tijdens het ontwerpproces van het Growing Pavilion zorg gedragen voor een vertaling van het ontwerp naar een bouwtechnisch en constructief haalbaar concept. De constructieve kant daarvan gaat met name over veiligheid. Hiervoor volgen we de gangbare normen en regels. Deze normen en regels zijn echter gemaakt voor standaard bouwmaterialen. Duurzame en niet conventionele alternatieven passen daar meestal niet goed in. Bij Tentech zijn we echter gewend “out of the box” te denken en werken vaker met bijzondere materialen, zoals textiel, bamboe, karton of printbaar kunststof. Maar nog steeds moet de veiligheid van de constructie de prioriteit zijn.
Bij het ontwerp van het Growing Pavilion zijn zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen ingezet. Dat vormt een interessante uitdaging en een zoektocht naar de ideale oplossing. Samen met de ontwerper Pascal Leboucq van Nieuwe Helden en het bouwteam van Fiction Factory hebben we deze zoektocht doorlopen.
Natuurlijke materialen zijn vaak minder sterk en hebben (natuurlijke) afwijkingen in de structuur. Daarom worden hogere veiligheidsfactoren toegepast. De profielafmetingen worden daar groter van, waardoor elementen of verbindingen massiever uitvallen. Deze consequentie is ook meegenomen in de esthetiek van het ontwerp. Hierin is een balans gevonden die recht doet aan alle disciplines.
De toepassing van katoendoek als trechtervormige dakmembraan vormt ook een uitdaging. Met name de geringe treksterkte en het krimpgedrag van het materiaal (ca 4%) wordt op een adaptieve manier opgenomen om niet te grote interne krachten in het doek, de ringbalk en de verankering op te wekken. Het dak doet constructief gezien niet mee in de stabiliteitsvoorziening van het paviljoen. Hierdoor is een flexibele bevestiging mogelijk. Daardoor konden we elastische koorden voor de bevestiging aan de dakrand en bij de afspanning van het laagpunt inzetten. Zo kunnen grotere vervormingen opgenomen worden en kan het doek weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren.
Bij het maken van een constructief ontwerp is het de kunst om elk materiaal zo duurzaam en efficiënt mogelijk in te zetten. Bij Tentech houden we van deze kunst.

Foto’s: Oscar Vinck en Tentech

Specificaties

Klant:
Dutch Design Foundation
Opdrachtgever:
Stichting Nieuwe Helden
Architect:
Pascal Leboucq en Krown.bio
Jaartal:
2019
Geleverde diensten:
statische analyse constructie, materiaalonderzoek membraan en engineering membraan
Materialen:
o.a. TenCate Outdoor Fabrics
Oppervlak:
60m2

Festivals en evenementen projecten

Van dance event, productlancering, Floriade tot Volvo Ocean race, de door Tentech ontworpen demontabele paviljoens, tenten en tijdelijke overkappingen kom je tegen op evenementen over de hele wereld. Wij streven naar een geïntegreerd ontwerp van de constructieve en bouwkundige elementen, waarbij het demontabele karakter hand in hand gaat met esthetische kwaliteit.

Assistentie wereldwijd

Reizende constructies moeten onder verschillende condities veilig te gebruiken zijn. Wij zorgen ervoor dat onze opdrachtgever de demontabele tenten en paviljoens waar ook ter wereld kan bouwen. Daarvoor zetten wij onze kennis van internationale normeringen in en begeleiden wij desgewenst opdrachtgevers in hun contacten met de lokale autoriteiten.

Modulaire bouwsystemen

De constructieve onderbouwing en de juiste, veilige bouwwijze van demontabele constructies leggen wij vast in een Bouw- of Tentboek. We streven altijd naar een veiligheidsniveau op basis van de aangehouden normering, maar formuleren ook gebruiksbeperkingen als constructies niet blijken te voldoen. Ook brengen we in kaart welke veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden.

TÜV-keuring

Tentech heeft goede contacten met meerdere TÜV-instanties in Duitsland. Het adviseren en begeleiden van opdrachtgevers bij het doorlopen van het keuringstraject maakt ook deel uit van onze dienstverlening.

Tentboeken

Voor de Nederlandse markt legt Tentech zich toe op het vervaardigen van tentboeken, ook wel bouwboek of Baubuch genoemd. Het Tentboek bevat alle informatie over een tentconstructie die voor gemeentelijke instanties noodzakelijk is om een vergunning te kunnen verlenen en om het veiligheidsplan mee in te vullen. Het Tentboek sluit aan bij de huidig geldende Eurocodes en kan een brug slaan tussen bestaande (verlopen) Duitse, Engelse of Franse tentboeken en de wens van de Nederlandse gemeentelijke instanties.

^